Magyar világrekord az Arnold Classicon

2023, Március 4 - 20:23

Magyar világrekord az Arnold Classicon

Deli Tamás 282,5 kilogrammos, világrekordot jelentő húzással aranyérmet nyert kategóriájában az Ohio állambeli Colombusban zajló Arnold Classic XPC felhúzóbajnokságán.

Remekül kezdődött a 2023-as Arnold Classic a Prémium háromfős csapatának, hiszen a bothúzásban és felhúzásban egyaránt induló Deli Tamás amellett, hogy döntőbe jutott előbbi versenyszámában, új Masters II-es világrekorddal aranyérmet nyert az XPC -90 kilogrammos kategóriájában. Ráadásul tanítványa, Bordás Dorina is eljutott az éremcsatáig a női bothúzók mezőnyében.

„A strongmansportok és a testépítés legnagyobb ünnepe ez itt. Nem lehet kategorizálni, a világbajnokság és a világkupa-sorozatokhoz hasonló, de presztízsben mellette, sőt, inkább felette áll sok szempontból – mesélte Deli Tamás a siker másnapján a Prémium Média & Sport Management hírlevelének. – Az elsődleges célom az volt, hogy Dorinának a lehető legtöbbet tudjak segíteni, mellette vállaltam még a két saját versenyt.”

A „vállalás” bejött, hiszen a 45 év feletti korosztály -90 kilogrammos mezőnyében aranyérmet akasztottak a szegedi sportember nyakába, aki a kategóriában új világcsúcsot jelentő 282,5 kilogrammot mozgatott meg szabályosan felhúzásban.

„Az XPC Amerikában az egyik legnagyobb szervezet, és Európában is egyre nagyobb presztízzsel bír, ami garancia volt az erős mezőnyre. A lebonyolítás ugyanakkor néhol kissé kaotikus, az ember akkor jár a legjobban, ha nem foglalkozik a riválisokkal, csak a saját teljesítményére koncentrál. Egy óriási csarnokot kell elképzelni, háromszor-négyszer akkorát, mint Budapesten a Papp László Sportaréna, a különböző részlegekben és színpadokon pedig folyamatosan zajlanak a versenyek. Felhúzásban sem kategóriánként, hanem Open-jelleggel álltunk a színpadra, súly- és korcsoporttól függetlenül követték egymást a versenyzők a kísérletekkel” – idézte fel a verseny különleges lebonyolítását.

A 282,5 kilogramm a teljes mezőnyt tekintve is tekintélyt parancsoló, összesítésben ötödik helyet ért.

„Nagyon elégedett vagyok. Jó formában éreztem magam, de nem mertem bízni egy ennyire jó eredményben. Dorinát is féltettem kissé, mert hiába a remek edzésteljesítmény, nemzetközi szinten, főleg ilyen versenyben tapasztalatlannak számított. Ennek ellenére remekül helytállt ő is.”

„Szavakba nem lehet önteni, micsoda hangulat van itt – folytatta Deli. – Két hónappal ezelőtt jártam legutóbb az Egyesült Államokban, akkor Las Vegasban a Mr. Olympián. Az is egy óriási presztízsű verseny, rengeteg sportolóval, de az Arnold Classic összehasonlíthatatlanul nagyobb. Óriási élmény ismét a részesének lenni” – mesélte a bothúzásban 2019-ben egyszer már aranyérmet nyert sportoló.

Idén ezt a sikert is megismételheti.