Szabó Szebasztián

Szabó Szebasztián Frankfurtban született, egyéves korában költözött családjával Zentára, ahol édesapja született. Hétéves korában kezdett úszni, a kezdetekben vízilabdázott is. A középiskola befejezése után Újvidékre költözött, ahol a Vajdasági Úszóklubban folytatta pályafutását.

2017-ben ezüstérmet nyert az 50 méteres pillangóúszás versenyszámában a koppenhágai Európa-bajnokságon és ugyanebben a versenyszámban a Open de France elnevezésű versenyen. 2019-ben Debrecenben a Győri Úszó SE színeiben a magyar országos bajnokságon olimpiai szintidőt úszott 100 méter pillangón 51,34 másodperces idejével, amivel átvette a vezetést a világranglistán, valamint magyar csúcstartóvá vált. Ezt követően bejelentette, hogy magyar színekben kívánja folytatni pályafutását. 2019 júniusában a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója hivatalosan közölte a Magyar Úszószövetséggel, hogy a továbbiakban Szabó magyar versenyzőként szerepelhet. A kvandzsui világbajnokságon 50 méter pillangóúszásban 5. lett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2019 októberében hivatalosan is engedélyezte, hogy a 2020-as olimpián magyar színekben versenyezzen. A 2019-es rövid pályás úszó-Európa-bajnokságon 50 méter pillangóúszásban ezüstérmet szerzett, csakúgy, mint a 4 × 50 méteres vegyesváltó tagjaként.

2020 októberében és novemberében a Nemzetközi Úszóliga versenysorozaton összesen három alkalommal javította meg a rövidpályás országos csúcsot 50 méter pillangón. A 2021 májusában Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon 50 méteres pillangóúszásban aranyérmet nyert. A tokiói olimpián a 4 × 100 méteres gyorsváltó tagjaként (Németh Nándor, Bohus Richárd, Milák Kristóf) az 5. helyen végzett. Egyéniben 100 méteres gyorsúszásban 20., 100 méteres pillangóúszásban 14. lett.

2021 novemberében a Kazanyban megrendezett rövid pályás Európa-bajnokságon 100 méteres pillangóúszásban és 50 méteres gyors- valamint pillangóúszásban aranyérmet szerzett. Utóbbi versenyszámban 21,75-ös idejével beállította a brazil Nicholas Santos 2018-ban elért világcsúcsát.

2022-től a Prémium Média & Sport Management Zrt támogatottja.

Fotók: premiumzrt.hu
 • Név

  Szabó Szebasztián
 • Születési év

  1996
 • Sportág

  úszás
 • Eredmények

  4x Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó
 • Versenyek

  hamarosan..

További sportolóink

Prémium Média & Sport Management Zrt. kiemelt és támogatott sportolóink csapata
Juhász Péter

strongman

Juhász Péter

3x Strongman, magyar bajnok
Alba Fehérvár

kosárlabda

Alba Fehérvár

Ötszörös magyar bajnok, Négyszeres kupagyőztes