PSL24 második forduló - Ada

2024, Július 2 - 17:03

PSL24 második forduló - Ada

Június 29-én zajlott le a Premium Strongman League 2. fordulója, amely izgalmas és látványos erősember-versenyt kínált a nézőknek és a résztvevőknek egyaránt. A verseny különleges jelentőséggel bírt a helyi közönség számára, hiszen a helyi versenyző, Vladan Zsivkovics kiemelkedő teljesítményt nyújtott, összetettben másfél ponttal győzedelmeskedett.

A vendéglátó település Ada, egy kis település Szerbiában, Vajdaság északi részén található, a Tisza folyó partján. Ada közigazgatásilag Észak-Bácska körzetéhez tartozik, és mintegy 10 000 lakosával egy viszonylag kis közösséget alkot. A település a történelmi Bácska régióban fekszik, amely gazdag kulturális és történelmi örökséggel bír.Ada írott története egészen a középkorig nyúlik vissza, a település első írásos említése 1694-ből származik. A régészeti kutatások mindemellett egészen a csiszolt kőkorszakig visszanyúlnak. Fellelhetőek a hunok és az avarok nyomai is. A település az idők folyamán különböző birodalmak uralma alatt állt, beleértve az Oszmán Birodalmat és az Osztrák-Magyar Monarchiát. A település lakossága főként magyarokból, szerbekből és más kisebbségekből tevődik össze, ami sokszínű kulturális életet eredményez.

Az első versenyszám a kamionhúzás volt, amely során a versenyzőknek egy 14 tonnás kamiont kellett 18 méter távolságra elhúzniuk. Zsivkovics – aki a versenyszámot nyerte - kiváló kamionhúzó, de ez most neki is feladta a leckét. A rekkenő hőség miatt a kamion gumijai és az aszfalt között akkora tapadás alakult ki, hogy a korábban lepróbált szerelvény egy bizonyos pont után óriási erőkifejtésre késztette a versenyzőket. A versenyszámot tökéletesen senki sem teljesítette, centiméterek döntöttek több esetben a sorrend megítélésénél. A versenyszámot Vladan Zsivkovics nyerte. 

A második versenyszám az egykezes nyomósor volt, amely során a résztvevőknek fokozatosan nehezedő súlyokat kellett egy kézzel a fejük fölé nyomniuk (75-85-90kg). Ez a feladat különösen nagy erőt és technikát igényelt. A versenyszám győztese a tavalyi év legerősebb külföldi versenyzője Robert Marian lett, megelőzve a cseh Jan Lacinát. A legjobb magyar itt Nagy Balázs lett, harmadik az összesítésben. 

A harmadik feladat a 300 kg-os felhúzás volt, amely a verseny legnehezebb számai közé tartozott. A felhúzás során a versenyzőknek a súlyt a talajról kellett felemelniük, és egyenes testtartással megtartaniuk. A versenyszám favoritjának számító 19 éves cseh versenyző kiemelkedett a mezőnyből 8 felhúzást teljesített. Róla érdemes tudni, hogy u105 súlycsoportban világcsúcstartó. 

Az izlandi kereszt cipelés a negyedik versenyszám volt, amely során a versenyzőknek egy 150kg súlyú, kereszt formájú tárgyat kellett maximum távolságra elvinniük. Ez a feladat hatalmas erőt és állóképességet igényel. A fiatal cseh itt is villogtatta oroszlán körmeit! 22,6 méterre juttatta el a 150kg-os keresztet. Mögötte szorosan Nagy Balázs 20,88 méterrel. 

Az ötödik és egyben utolsó versenyszám a vegyes pakolószám volt, amely során 3 tárgyat tárgyakat kellett egy-egyszekrényig elvinni, majd felpakolniuk a versenyzőknek. Ez a feladat nemcsak az erőt, hanem a gyorsaságot és az ügyességet is próbára tette. Ennél a versenyszámnál láthattuk a nap fairplay jelenetét is: a második helyen álló Juhász Péter a harmadik tárgy felpakolásához kért hírtelen vax-ot, melyet odarohanva Zsivkovics vitte neki, akinek egyáltalán nem volt mindegy, hogy Péter mennyi idő alatt vagy egyáltalán teljesíti-e a versenyszámot, hiszen összetettben Ő vezetett. Juhász felrakta a kőgolyót, ezzel a versenyszámot megnyerte, mivel az utána következő szerb versenyző csak két tárgyat tett fel. A kérdés már csak az volt, hogy kettejük közé bejött-e valaki időben, mert ez módosíthatta csak az összetett elsőség kérdését. 

Összességében Vladan Zsivkovics hazai pályán lenyűgöző teljesítményt nyújtott a Premium Strongman League 2. fordulójában, magasan felülmúlta eddigi teljesítményeit és megérdemelten nyert! A tavalyi címvédő Juhász Péter lett a második, Míg az újonc Nagy Balázs felállhatott a dobogó harmadik fokára! A harmadik magyar Molnár Zsolt pedig a nyolcadik helyet szerezte meg egy kisebb sérüléssel. 

A verseny emlékezetes marad mindazok számára, akik tanúi lehettek ennek a rendkívüli erőpróbának. A szezon elején járunk, de biztosan az idei év egyik legemlékezetesebb fordulóját láttuk. A közönség biztosan az eddigi legjobb volt! 

 

Tags: psl strongman ada