Prémium Liga: Hegedűs Ádám idén is a legjobb háromba vágyik

2021, Február 9 - 14:27

Prémium Liga: Hegedűs Ádám idén is a legjobb háromba vágyik

A tatabányai erősember szeretne olyan idényt zárni idehaza, amely lehetőséget teremt számára a 2022-es nemzetközi megmérettetésekhez.

Hegedűs Ádám a 2020-as Prémium Liga Döntőben, Siklóson

Bár jelenleg kisebb sérülések hátráltatják bizakodó a 2021-es idényt illetően Hegedűs Ádám. A civilben könyvelőként dolgozó sportember hatéves kora óta a lehető legkülönfélébb sportágbakban próbálta ki magát, útja a karatétól és a kézilabdától a muay-thai-on és az erőemelésen keresztül vezetett odáig, hogy az előző évben az országos bajnokságon negyedik, a HSMA Prémium-ligában pedig összetett harmadik helyet szerezzen. Az előttünk álló esztendőben ezt is szeretné túlszárnyalni a 29 éves erősember.

Kamionhúzás kötéllel a versenyszám, melyben egy 8,5t kamiont kellett megmozgatni

„Gyerekkoromtól kezdve, bármilyen sportággal próbálkoztam, mindig is szerettem versenyezni” – mesélte a Prémium Média & Sport Managementnek a kezdetekről Hegedűs Ádám, aki 2014-ben kezdett komolyan foglalkozni az erősember-versenyekkel. Előbb egy tehetségkutatón nyert, majd egy évvel később a Prémium Liga második vonalában is kipróbálta magát, amelyben 2017-ben összetett első helyezért szerzett.

„Nehéz lenne megmondani, mire vagyok a legbüszkébb. A tavalyi országos bajnokságon elért negyedik helyem, vagy a Prémium Liga másodosztályának megnyerése az, amelyekre nagyon szívesen gondolok vissza. 29 éves vagyok, más sportágakban lassan öregednék, de nálunk ezzel abszolút a fiatalok közé tartozom. Érzem, hogy jó úton járok, évről évre erősödöm, és ezt kihasználva, megfelelő munkával szeretnék előbb-utóbb nemzetközi szinten is bizonyítani. Abban bízom, hogy 2021-ben sikerül minimum megismételni a tavalyi eredményeimet, és azzal már, ha nem is egy Arnold Classicon, de a nemzetközi másodvonalat jelentő Strongman Champions League-ben, vagy a Giants Live versenysorozatban is lehetőségem lenne elindulni.”

A vizes ob-n, Balatonlellén

A kisebb bicepsz és vállsérüléssel küzdő, emiatt a CESA (Közép-Európai Erősember-szövetség) téli ligát ki is hagyó Hegedűs hozzátette, ha nincs a koronavírus-válság, talán már idény eljön a nemzetközi megmérettetések ideje, de mivel bizonytalan, hogy mennyit lehet utazni és egyáltalán milyen versenyeket tarthatnak meg, így inkább a hazai megmérettetésekre koncentrál.

Lengősúllyal a vállakon, nem ritka a 400kg-os eszköz sem

„Juhász Péter nagyon-nagyon jó. Ő extra klasszis tehetség, nem hiszem, hogyha egészséges, akkor túl sokszor meg lehetne őt verni, összesítésben semmiképpen sem. Épp emiatt remek mérce is, szeretném, ha minél több versenyszámban tudnék versenyben lenni vele, és le is tudnám győzni” – mondta a hazai erőviszonyokról, kiemelve az előző idény bajnokát.

Hegedűs Ádám felföldi játékokban is indult már

A jelenleg Budapesten dolgozó erősember sportolói karrierje rendkívül szerteágazó, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a karatéban, cselgáncsban, kézilabdában elért diákkori sikerek mellett többszörös országos bajnoknak mondhatja magát erőemelőként. A Magyar Erőemelő-szövetség égisze alatt 2017-ben erőemelésben és fekvenyomásban is ob aranyérmes lett.

„Utána viszont abba is hagytam, mivel az erősember ligában a legjobbak közé kerültem, azt éreztem, itt nagyobb a perspektíva előttem. Ráadásul az edzéseket és a versenyeket is sokkal jobban élveztem már akkor is. Egyszerűen egy erősember-edzés sokkal színesebb, az erőemelés nekem kicsit steril volt, van három fogás, néhány speciális gyakorlat, de ezeket végezni nap mint nap, kissé monoton. Egy Prémium-liga nemcsak a felkészülés és így a sportolók, hanem a közönség szempontjából is sokkal élvezetesebb szerintem.”

Hozzátette, azt is kifejezetten szereti jelenlegi sportágában, hogy nem csupán a nyers erőről szól, az alkalmazkodókészség és mentális erő, a fájdalomtűrés is hatalmas jelentőséggel bír.

Hegedűs az erősemberek között nem számít túl nagynak, 175 centijével már-már apró termete miatt feltűnő a mezőnyben. Ugyanezt civil munkájában, könyvelőként is megéli, csak épp fordított előjellel – válla szélességével.

„Hát igen, nem túl gyakori, hogy az irodában valaki az irodában hobbiból kőgólyokat pakolásszon – mondja már-már nevetve. – Amikor munkahelyet váltottam, tartottam egy nyitóprezentációt, nem mondanám, hogy különösebben küzdenem kellett a figyelemért. Hátrányát szerencsére még nem éreztem.”

Prémium Média