Úszás: Szabó Szebasztián a Prémium Média csapatában

2022, Március 18 - 08:10

Úszás: Szabó Szebasztián a Prémium Média csapatában

A 2021-ben négy Európa-bajnoki címet gyűjtő, 50 méter pillangón világcsúcsot úszó Szabó Szebasztián már alig várja, hogy júniusban a Duna Arénában versenyezhessen a FINA vizes világbajnokságán. A felkészülésben immár a Prémium Média & Sport Management Zrt. támogatására is számíthat.

„Biztos vagyok abban, hogy a Prémium segítségével ez az év még eredményesebb lesz – nyilatkozta Szabó Szebasztián, miután a thaiföldi edzőtáborban aláírta szerződését a Prémium Média & Sport Managementtel. – Úgy érzem, egy nagyon jó hangulatú, baráti közösség tagjává váltam. Az első pillanattól kezdve befogadtak, figyelnek rám, és ez nem csupán egy darab papírnak, hanem a személyemnek szól.”

Kívülállóként úgy érezheti az ember, a Zentán nevelkedett 26 esztendős versenyző 2021-ben érkezett meg igazán a magyar úszóelitbe. Májusban a budapesti rövid pályás Európa-bajnokságon 50 méter pillangón lett arany érmes, Tokióban a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként úszhatott olimpiai döntőt, majd novemberben a kazanyi Eb-n három újabb arany és egy világcsúcs lett a jussa. Szabó ezzel együtt úgy érzi, lehetett volna még jobb szezonja.

„Az első fél évben eléggé szenvedtem. Semmi sem sikerült úgy, ahogyan akartuk. Bármennyire is jól készültem, a versenyen nem ment jól. Ugyanakkor tudtam, ha töretlenül folytatom a munkát, annak meglesz az eredménye. És így is lett. A végén tényleg jött pár nagyon jó és számomra fontos eredmény” – tekintett vissza.

Mint mondja, összességében a kazanyi kontinensviadal volt a kedvence, „ott tényleg összeállt minden, úgy, ahogy terveztük: három úszás, három Európa-bajnoki cím!”

A munkába vetett hit 2022 elején is középpontba került. A fukuokai világbajnokság körüli kérdőjelek komoly bizonytalanságot szülhettek volna Szabóék felkészülésében, de az úszó igyekezett csak magára koncentrálni.

„Azzal foglalkoztam csak, amit tudtam is irányítani, ez pedig az, hogy rendesen, keményen végigcsinálom az edzéstervet, amit előírtak számomra. A legjobb formában akartam lenni akkor, amikor szükség van rá.”

Végül úgy alakult, hogy a csúcsformára 2022 júniusában lehet szüksége: a Japánból Magyarországra, Budapestre áthelyezett vizes világbajnokságot ekkor rendezik majd.

„Az a tapasztalatom, hogy az úszók nagyon szeretik a Duna Arénát, különösképpen a magyar úszók. Ekkora plusz motivációt, ilyen hangulatot még nem tapasztaltam, nem láttam soha, mint itt, pedig nagyon sok helyen versenyeztem már. Úgyhogy nagyon várom már a vb-t.”

Szabó 2019 óta versenyez magyar színekben, amit azóta is nagyon jó döntésnek tart.

„Boldog vagyok. Nem tudom, hogy ez azért van-e így, mert alapból ilyen típus vagyok, de tényleg azt érzem, mintha nem is kellett volna beilleszkednem, nagyon gyorsan és egyszerűen ment minden. Lehet azért is ment ilyen könnyen, mert a válogatott csapattársak többségét már ismertem korábbról” – tekintett vissza.

„Jó kérdés, kivel lett a legjobb viszonyom az elmúlt években. Egyértelmű, hogy a győri csapattársaimmal nagyon jóban lettem, de a többségük Tokió után abbahagyta, befejezték az úszókarriert. Őszintén mondom, nagyon jó kis csapatunk volt!”

S hogy mi a terv a világbajnokságig?

„Még itt vagyunk Thaiföldön, pár napunk maradt az edzőtáborból, s indulunk haza. Biztos, hogy lesz egy-két kisebb verseny külföldön, amit próbaversenyként tekintünk majd. A legfontosabb viszont az országos bajnokság lesz, ahol szeretnék minél több szintet megúszni, hogy biztosan tudjam képviselni Magyarországot a budapesti vb-n.”