Katus Attila: a döntéseinken múlik az egészségünk

2022, Május 18 - 12:50

Katus Attila: a döntéseinken múlik az egészségünk

Katus Attilát talán senkinek nem kell bemutatni – neve szorosan összefügg a testedzéssel és az egészséges életmóddal. Évtizedek óta mozgatja meg az embereket egyéni és csoportos óráin, valamint hirdeti az életmódváltás hosszútávú és jótékony hatásait. A Prémium Média & Sport Management Zrt. felkérésére a napokban tartott motivációs előadást a népszerű sportszakember, ahol az emberi test szükségleteiről is beszélt.

„A genetikánk sok mindent meghatároz, de a tudomány már megadta az örök kérdésre a markáns választ, miszerint az egészség megőrzésében elsősorban az életmód számít. Az életmód pedig gyakorlatilag azon döntéseink összessége, amelyeket a hétköznapokban meghozunk. Hiszen minden nap eldöntöm, hogy mit fogok enni, amikor bemegyek a boltba, megválasztom, hogy mit vásárolok meg, az étteremben pedig azt, hogy mit rendelek ki az asztalhoz. Eldöntöm, hogy időben lefekszem aludni, hogy iszok elegendő folyadékot, tehát rengeteg döntési lehetőségem van a nap folyamán. A végén mondhatom, azt, hogy hú, de kemény napom volt, lazításként elszívok egy cigit, vagy iszom egy pohár alkoholt, mert ez most nekem jár. De dönthetek úgy is, hogy visszaadok valamit a testemnek és munka után inkább elmegyek sportolni. Ha pedig nem tudok edzőterembe menni, akkor otthon mozgok. Nem azt mondom, hogy ez könnyű, mert a nap végére fizikailag és szellemileg is elfárad az ember, de ha túljutunk a holtponton és megcsináljunk, a testünk hosszútávon meg fogja hálálni” – magyarázta Katus Attila a genetika és az életmód összefüggései kapcsán.

„Azzal azért már a legtöbben tisztában vannak, hogy a rendszeres testmozgással és a helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. De véleményem szerint más tényezőket is figyelembe kellene vennünk: úgy, mint a külső környezeti hatások, a gondolkodásmód, valamint az is rendkívül lényeges, hogy az ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatokon részt vegyünk” – sorolta Katus Attila.

„A legtöbb emberre általában a mozgáshiány a jellemző, de mi van azokkal, akik rendszeresen edzenek? A testmozgásnál is azoknak a dolgoknak kell nagyobb figyelmet szentelnünk, amelyekben rosszabbul teljesítünk. Azokat az izomcsoportokat, képességeketkell fejlesztenünk, amelyek gyengébbek. Ha belegondolunk, az edzőteremben is mindenki azzal szeret villogni, ami a legjobban megy neki, de ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, ami a célunk, hiszen így nem fog egyenletesen fejlődni az izomzatunk” – magyarázta a szakember.

A sportoló kiemelte, hogy minden mozgás esetében alapvető szempont a fokozatosság.

„Bármilyen mozgásformát is válasszunk, fontos, hogy mindig az alapokról induljunk. Ha például valaki a futás mellett dönt, ne akarjon egyből maratonon indulni. Először kezdjen laza sétával, s ha ez már erőlködés nélkül megy, jöhet a lassú kocogás. Majd csak ezután gondolkodhat a tempósabb futásban. Lényeges továbbá, hogy se a bemelegítéssel, se a nyújtással ne spóroljunk, így elkerülhetjük az esetleges sérüléseket. Türelmesnek kell lenni, hiszen a fejlődés nem egyik napról a másikra történik, rengeteg energiát és időt kell belefektetni” – osztotta meg gondolatait a személyi edző.

A világ- és Európa-bajnok sportoló kihangsúlyozta, hogy az emberi szervezet számára a rendszeres testmozgás mellett nagyon fontos a minőségi pihenés is.

„Az alvás nélkülözhetetlen része az életünknek. Az már viszont nem mindegy, hogy milyen minőségben és mennyiségben tesszük ezt. A pihentető alvás átlagos időtartamának nyolc órát mondanak, de ez életkortól függően eltérhet. Fiatalabb korban az ember több alvást, hosszabb regenerációt igényel. Az ajánlott napszak az éjszaka, hiszen akkor kevesebb inger, zavaró hatás ér bennünket. Lefekvés előtt fontos, hogy mindig kiszellőztessünk, friss levegőt engedjünk be a helyiségbe. Továbbá lényeges a megfelelő hőmérséklet is, nagyjából19 fok körül, ne legyen nagyon meleg. Csökkenteni kell a hálószobában lévő fényforrásokat, illetve ügyelni kell arra is, hogy lefekvés előtt ne fogyasszunk zsíros ételeket vagy alkoholt” – tanácsolta Katus Attila.

„Ha odafigyelünk a testünkre és gondozzuk azt, le tudjuk lassítani az öregedési folyamatot. Minden nap, amikor teszünk az egészségünkért a biológiai életkor múlását lassítjuk a naptári életkorhoz képest. Ezért is olyan fontos, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük az egészségünk megőrzése érdekében” – tette hozzá a szakember, aki KATUSAKTÍV programjában számos lehetőséget kínál azoknak, akik életmódváltásra adták a fejüket.